Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți (Mt. 22, 39). Bătaia de joc a Facultății de Teologie Catolică

Olteanu Cosmin
20 min readOct 7, 2023

--

Eu unul m-am săturat. De ce trebuie să pătimesc atâtea acum și de ce unii își bat joc de munca și sentimentele mele nu știu. Uneori mă gândesc serios dacă sunt o greșeală și toți sunt ok sau dacă trebuia să plec naibii din țara confiscată de ei.

Țin mult la educație, pentru că ea este singura chestiune ce îmi va garanta ieșirea din mocirla în care m-am născut, orfan de doi părinți morți, dar liniștiți și trecut prin orfelinatele patriei.

În fapt, voi începe prin a îmi declara apartenența religioasă la cultul păgân. Păgânismul este o cale spirituală care are rădăcini în Natură, ciclurile sezonului și markeri astronomici. Unii oameni numesc această „religie bazată pe Pământ”. De asemenea, mulți oameni se identifică ca păgâni deoarece sunt politeiști — onorează mai mult decât un singur Dumnezeu/Zeu — și nu neapărat pentru că sistemul lor de credință se bazează pe Natură. Mulți indivizi din comunitatea păgână reușesc să combine aceste două aspecte. Deci, în general, este sigur să spunem că Păgânismul, în contextul său modern, poate fi definit ca o structură spirituală bazată pe Pământ și adesea politeistă. În această credință mă găsesc de la 11 ani, dar am crescut într-un mediu, la doi asistenți maternali cu apartenență religioasă romano-catolică, de unde am preluat respectul pentru credință, bunul simț, dragostea față de aproapele meu și admirația față de Biserica Catolică și sistemul de învățământ promovat de aceștia.
Astfel, de mic mi-am dorit să fac seminarul și Facultatea de Teologie Romano-catolică pentru a învăța despre religie și despre cum pot fi un om mai bun și pentru a putea duce acest spirit și mesaj mai departe. Mă bucur că aproape mi-am îndeplinit visul copilului meu din clasa întâi.

Lucrul legat de credințele mele și motivele ce au stat la baza admiterii la studiile de licență ale Facultății au fost cunoscute de aceștia, mai ales că dețineam și calitatea de președinte al Asociației THE NEW PAGAN DAWN (NOII ZORI PĂGÂNI) atât la admiterii, cât și în momentul actual și am o activitate publică relevantă pe acest subiect, precum și pe alte sectoare ale drepturilor omului, precum activismul pentru copii și tinerii instituționalizați.

După cei 3 ani de studenție în care nu am am întâmpinat nicio problemă, pe 21 noiembrie am decis să fac lucrarea de licență sub coordonarea doamnei lect. univ. dr. sr. Marta Andro Elise, ce mi-a predat Istoria Religiilor la Facultate, iar titlul lucrării mele să fie „Holocaustul Păgân în spațiul românesc”. Lucrarea a fost aleasă pentru că reprezintă un subiect istoric puțin cunoscut și adesea neglijat, dar extrem de important în contextul istoriei și culturii românești. Prin elaborarea unei lucrări pe această temă, ne propunem să dezvoltăm conștiința istorică și să aducem la lumină o pagină întunecată din trecutul nostru. Înțelegerea și conștientizarea acestui eveniment tragic pot contribui la prevenirea repetării unor astfel de atrocități în viitor.

Titlul „Holocaustul Păgân”; a fost ales pentru a evidenția campania de exterminare, denigrare și descurajare a adepților religiilor păgâne/neopăgâne în practicarea cultului lor de-a lungul istoriei. Această temă a Etnocidului Păgân este în mod evident subestimată în contextul social european actual, dar prezintă o importanță semnificativă în Statele Unite ale Americii, în special odată cu creșterea aderenței oamenilor la mișcările și credințele păgâne. Abordarea acestei teme este esențială pentru a înțelege mai corect evoluția istoriei și formarea libertății religioase de-a lungul timpului, dar și pentru a recunoaște modul în care un cult majoritar a reușit să minimalizeze și să distrugă cu consecințe culturale și artistice considerabile.

În realizarea acestei lucrări de cercetare ce a durat 2 ani m-a ajutat foarte mult tot colectivul Asociației The New Pagan Dawn (Noii Zori Păgâni) care au venit cu tot suportul informațional necesar explorării acestui domeniu și a documentelor rezultate în urma cercetării făcute pentru susținerea de către această organizație și de mine anul trecut la ediția a II-a a Bucharest Pagan Pride, unde am explorat acest domeniu într-un mod mai amplu, dar care a lăsat în urmă multe surse ce au fost folosite în cadrul evenimentului anual de celebrare a vizibilității comunității păgâne din România.

Față de lucrare, unde am trimis și cuprinsul ei, sr. Marta nu a avut vreo obiecție, recomandându-mi niște reformulări pe parte de alcătuire a capitolelor și subcapitolelor, formulări cu care am fost de acord și le-am pus imediat în practică.

Pe 22 noiembrie 2022 am primit primele indicații referitoare la felul în care ar fi bine să aleg denumirea anumitor titluri, modul de abordare și numărul de pagini, lucruri ce le-am aplicat întocmai. Nu a existat recomandare care să fie făcută de coordonator și să nu fie aplicată la solicitarea acesteia. Pe 3 decembrie 2022 am fost întrebat dacă mai doresc coordonarea și i-am răspuns vocal că da sunt de acord cu coordonarea, iar eu i-am comunicat că pe 3 decembrie 2022 sunt prins cu un eveniment pe traumă colectivă și că organizez un eveniment de donații pentru copii din casele de copii. Mai precis i-am spus că îi trimit documentul cu corecturile aplicate și că nu am cum să ignor ce propuneri îmi face și că vreau ca lucrurile să fie făcute într-o rigoare academică și cu respectarea unor valori. După, pe 6 decembrie 2022 i-am trimis cuprinsul și i-am cerut opinia pentru a putea comunica la secretariat ulterior acest cuprins, lucru ce l-am făcut, moment în care Facultatea a luat cunoștință despre subiectul de cercetare, titlul propus și cuprinsul, în sine tot demersul meu în acest sens. Aici coordonatoarea, dna Marta și-a dat acceptul și m-a rugat să țin cont ca lucrarea să aibă minim 60 de pagini. După aceasta mi-a propus să îi trimit lucrarea capitol după capitol, lucru cu care am fost de acord.

Pe 7 decembrie 2022 am comunicat că Secretariatul a cerut aprobarea dânsei scrisă prin e-mail, lucru față de care s-a angajat să îl dea pentru ca lucrarea mea să meargă mai departe. Pentru că am avut mai multe probleme de sănătate am revenit pe 11 aprilie 2023 cu un draft de lucrare ce conținea INTRODUCEREA și PRIMUL CAPITOL, după care am câteva discuții telefonice și pe video despre cum ar trebui să corectez lucrarea și am primit îngăduința de a continua și cu restul capitolelor.

Pe 13 mai 2023 am cerut clarificări cu numărul de pagini, pentru care am primit răspuns. Pe 14 mai 2023 am venit cu draftul cu lucrarea completă, pentru care am primit rugămintea să o trimit și pe email, lucru pe care l-am făcut. Pe 15 mai 2023 am cerut o confirmare de primire și mi s-a comunicat că verifică în cursul zilei, iar la ora 21:30 am avut un Zoom, deși după am primit link de Google Meets, unde am primit un alt rând de corecturi, pe care le-am făcut întocmai.

La 21:46 pe 15 mai 2023 am primit un model de lucrare de licența pentru a vedea cum se respectă normele de tehnoredactare, mai precis notele de subsol ș.a.m.d.. Lucrarea este o lucrare din iunie 2017 cu titlul „Fecioara Maria în spiritualitatea de comuniune a Chiarei Lubich” coordonată tot de dânsa. Pe 16 mai 2023 am fost întrebat de dânsa dacă am văzut modelul și am anunțat-o că fac corecturile. Am răspuns la ora 11:00.

Pe 17 mai 2023 mi-a comunicat că lucrarea o voi preda la începutul lunii iunie 2023, iar după pe 23 mai 2023 am fost rugat să trimit lucrarea finalizată până vineri seara (data de 26.05.2023). Am transmis un răspuns de acord față de ceea ce mi-a fost comunicat, după care am mulțumit. La 4 dimineața, sâmbătă, 27 mai 2023 am trimis lucrarea și pe WhatsApp și pe email, iar pe 5 iunie 2023 am revenit cu întrebarea dacă doamna Marta s-a uitat peste lucrarea mea, față de care mi-a răspuns pe 6 iunie 2023 că cel târziu seara ori ziua următoare dimineață voi primi un răspuns.

Pe 8 iunie 2023 îmi e trimisă lucrarea de licență și vocal îmi este explicat că trebuie să revăd anumite informații și să corectez chestiuni ce privesc notele de subsol, norme de tehnoredactare etc. Mai apoi au fost recomandate corecturi pe text, precum eliminarea unor nume, ori corectarea unor informații referitoare la acțiunile Bisericii în ceea ce privește prigoana necreștinilor. Mi s-a recomandat să renunț la anumite informații ce pot părea contrare ori sunt personale și nu reprezintă informații verificate. Mai apoi s-au făcut recomandări referitoare la informații care au fost preluate din diferite baze de date să se regăsească în notele de subsol. Mai apoi am fost întrebat dacă am nevoie de un ajutor la tehnoredactare, lucru pe care l-am acceptat și am fost pus în contact cu Ioana Enascut, absolventă a Facultății și cu care am colaborat pentru finalizarea lucrării, comunicând periodic stadiul acestora cu coordonatorul.

Pe 14 iunie 2023 am trimis lucrarea finală, față de care am primit răspuns de la coordonator că încearcă să o trimită cât poate de repede, iar mai apoi s-au discutat aspecte procedurale ce privesc actele ce trebuiesc prezentate la Comisia de Licență. Tot pe 14 iunie 2023 mi-au fost trimise recomandări de corecturi pe text și conținut, precum și norme de tehnoredactare pentru a aduce lucrarea la un format acceptat. Am făcut aceste corecturi și am fost sprijinit și de Ioana Enascut cu acestea sub coordonarea și sfatul sr. Marta. Pe 14 iunie 2023 am primit acceptul coordonatoarei de a depune lucrarea și ultimele recomandări referitoare la susținere, iar pe 16 iunie a fost semnată declarația de originalitate, iar pe 15 iunie am printat lucrarea de licență. În ziua respectivă am sunat-o de vreo 18 ori, copertarea durând minim 2 zile. Coordonatoarea mi-a zis că am făcut bine și că e ok să o prezint și așa și a promis că vorbește cu dna. Veronica Velicu (secretara Facultății), iar mai târziu pe 15 iunie 2023 a confirmat că a trimis mesaj dnei secretar. Pe 16 iunie 2023 îmi trimite o fotografie cu declarația de originalitate semnată electronic pe care a și scanat-o, iar pe 19 iunie 2023 mi-a urat mult succes. După am comunicat notele luate la cele două probe scrise pentru care am fost felicitat.

Pe 21 iunie 2023 mi-a comunicat că mă felicită pentru susținerea lucrării și că ea nu poate fi prezentă, dar să îi comunic ora la care întru, iar eu am comunicat ora 10:00, iar la ora 14 am cerut suportul dânsei emoțional și i-am spus că nu a mers deloc ok lucrarea, iar secretara i-a scris la ora 15:19 de amânarea lucrării. Eram distrus și nu puteam răspunde la mesaje.

După pe 21 iunie 2023 am susținut examenul de licență la Facultatea de Teologie Romano-catolică a Universității București, la ora 10 în sala 24 de la etajul 2, cu o Comisie alcătuită din profesori: Ștefan Beca (nespecialist în Teologie), Pr. Tarciziu Șerban Hristofor, Pr. Decan Wilhelm Dancă și secretar Comisie, Daniela Mare. Menționez că la probele scrise din 19 și 20 am luat 9 și 10, iar lucrarea mea de licență a fost evaluată cu 9 de profesorul îndrumător.

La examen după prezentare Decanul a început să strige la mine și să zică că nu e de acord personal cu o asemenea lucrare, că e ilegal să folosesc termenul „Holocaust” și că cum a permis coordonatoarea de licență o asemenea lucrare. După acestea și alte jigniri îndurate am ieșit plângând din sală și m-am îndreptat după ce am ieșit în oraș către Secretariat pentru a solicita o adeverință cum că am participat la susținere. Am făcut asta pentru că aveam suspiciunea că îmi va fi ștearsă susținerea. La îndrumarea sr. Marta am stabilit să renunț la o atitudine de revendicare a dreptului meu și mai ales că indemnizația ce o iau ca tânăr provenit din casa de copii ține de continuarea la un program de master și să am o abordare amiabilă, stabilind să fac o nouă lucrare de licență și tot eu să-mi cer scuze. Noua lucrare de licență s-a numit „Credințele religioase în spațiul românesc”, iar prin această lucrare pornind de la datele recensământului din 2023 urmăream felul în care are loc dialogul interreligios în România între mai multe religii pornind și de la învățătura biblică și a Bisericii de deschidere spre aproapele nostru.

Totodată, pe 26 iunie 2023 am solicitat de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” un punct de vedere și aviz pentru folosirea termenului „Holocaust” în titlul și conținutul lucrării cu precădere sub sintagma „Holocaustul Păgân”. Avizul a venit în septembrie și arată posibilitatea folosirii, precum și faptul că subiectul folosirii nu poate suporta vreo ingerință din partea vreunei instituții sau Facultăți, el fiind liber ales de student sau/și coordonator.

Am lucrat toată vara, zi și noapte la noua lucrare de licență, iar cu 2 săptămâni, maxim 1 lună înainte de depunere sr. Marta nu a mai răspuns la mesaje, apeluri sau emailuri, invocând mai târziu o stare de sănătate precară ce nu ar fi putut susține coordonarea lucrării, fapt pentru care pentru finalizare având în vedere și rugămintea ei către mine și sr. Daniela, i-am cerut sr. Daniela ajutorul în a corecta și pune lucrarea într-o formă corectă, metodică și conformă cu poziția Bisericii.

Sr. Marta a continuat să nu răspundă, iar eu i-am zis că refuzul de a îmi da un răspuns mă forțează dat fiind situația de excluziune socială în care aș fi pus să merg cu lucrarea veche amânată pe toamnă. În urma lipsei vreunui răspuns am mers în audiență la Decanul Facultății, care m-a îndrumat înapoi către coordonator, deși i-am spus că nu răspunde și care mi-a spus sec că pot finaliza licența și în 6 ani că nu e nicio grabă și că planurile lui Dumnezeu sunt diferite de cele ale oamenilor. Având în vedere disperarea în care mă găseam i-am scris Arhiepiscopului Aurel Percă, care prin răspunsul secretarului său, Gabriel Popa mi-a comunicat să mă adresez conducerii Facultății pentru problemele de natură didactică și că Biserica nu se bagă în așa ceva.
Rămas fără speranță, deși am mai scris alte zeci de mesaje, la sfatul profesoarei mele de la Drept, dna. av. Simona Stan am mers să predau lucrarea și am început din păcate să înregistrez aceste interacțiuni pentru că multe din ele s-au soldat mai apoi cu minciuni și exonerări de responsabilitate. Astfel, pe 7 septembrie 2023 ora 12:58 am fost la Secretariatul Facultății de Teologie Romano-catolică a Universității București, unde am fost întâmpinat de Secretar șef, Velicu Veronica și Lector Dr. Ștefan Cristian Beca și unde mi-a fost refuzat dreptul de a depune o lucrare de licență, validată în 15 iunie 2023 (atașez declarația de originalitate semnată electronic prin intermediul platformei DocHub de pe adresa de email instituțională a dnei Marta — marta.andro@unibuc.ro, conform Legii 455/2001, art. 5 Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata.), evaluată cu nota 9 conform Situației Școlare nr. 335/04.09.2023, Extras din Registrul Matricol, vol. 1, nr. 13/2020, anul 2020 — Anul III (anul universitar 2022/2023), nr. crt. 15, coloana Nota, trecută prin Raportul de Similitudini al Programului Turnitin, atât în data de 15 iunie 2023 (Similarity Report ID: oid:7314:120883733) de Lector Universitar Dr. Ștefan Cristian Beca, cât și în data de 7 septembrie 2023 (Similarity Report ID:oid:7314:172592345) de Lector Universitar Dr. Daniela Ionela Mare, și cu toate documentele depuse așa cum sunt prevăzute în Regulament în iulie 2023, documente pe care le atașez pentru a susține situația de fapt din prezenta cerere, respectiv înregistrarea audio a interacțiunii mele cu Secretariatul Facultății.

Refuzul Secretarei șef, Velicu Veronica a fost exprimat verbal, refuzând să îl motiveze în drept și să îl elibereze în formă scrisă pe un document, lucru ce constituie abuz în serviciu așa cum este el definit de art. 297 Cod Penal Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică., unde funcționar public este definit în sensul Codului Administrativ, art. 365, alin. 2, lit. B, iar prin funcționar public se înțelege și personalul angajat contractual finanțat din fonduri publice. Totodată așa cum se poate vedea și din înregistrarea audio, atașată dna Velicu Veronicu nu a răspuns pozitiv solicitărilor și a avut un comportament necorespunzător în relație cu mine, orientat împotriva mea și nejustificat, invocând autoritatea dvs, părinte Decan atunci când susține înregistrarea petițiilor și cererilor venite din partea cetățenilor și foștilor studenți. Astfel, aceasta nu a prezentat în relație cu mine respectarea legii și a Constituției, prioritatea interesului public, asigurarea egalității de tratament a cetățenilor în fața autorităților și instituțiilor publice, profesionalismul, imparțialitatea și independența, integritatea morală, libertatea gândirii și exprimării, cinstea și corectitudinea, deschiderea și transparența, responsabilitatea și răspunderea așa cum sunt ele definite de Codul Administrativ, art. 368, lit. A-J:
Principiile care guvernează conduita profesională a funcţionarilor publici şi a personalului contractual din administraţia publică sunt:
a) supremaţia Constituţiei şi a legii, principiu conform căruia persoanele care ocupă diferite categorii de funcţii au îndatorirea de a respecta Constituţia şi legile ţării;
b) prioritatea interesului public, în exercitarea funcţiei deţinute;
c) asigurarea egalităţii de tratament a cetăţenilor în faţa autorităţilor şi instituţiilor publice, principiu conform căruia persoanele care ocupă diferite categorii de funcţii au îndatorirea de a aplica acelaşi regim juridic în situaţii identice sau similare;
d) profesionalismul, principiu conform căruia persoanele care ocupă diferite categorii de funcţii au obligaţia de a îndeplini atribuţiile de serviciu cu responsabilitate, competenţă, eficienţă, corectitudine şi conştiinciozitate;
e) imparţialitatea şi independenţa, principiu conform căruia persoanele care ocupă diferite categorii de funcţii sunt obligate să aibă o atitudine obiectivă, neutră faţă de orice interes altul decât interesul public, în exercitarea funcţiei deţinute;
f) integritatea morală, principiu conform căruia persoanelor care ocupă diferite categorii de funcţii le este interzis să solicite sau să accepte, direct ori indirect, pentru ei sau pentru alţii, vreun avantaj ori beneficiu în considerarea funcţiei pe care o deţin sau să abuzeze în vreun fel de această funcţie;
g) libertatea gândirii şi a exprimării, principiu conform căruia persoanele care ocupă diferite categorii de funcţii pot să-şi exprime şi să-şi fundamenteze opiniile, cu respectarea ordinii de drept şi a bunelor moravuri;
h) cinstea şi corectitudinea, principiu conform căruia în exercitarea diferitelor categorii de funcţii ocupanţii acestora trebuie să fie de bună-credinţă;
i) deschiderea şi transparenţa, principiu conform căruia activităţile desfăşurate în exercitarea diferitelor categorii de funcţii sunt publice şi pot fi supuse monitorizării cetăţenilor;
j) responsabilitatea şi răspunderea, principiu potrivit căruia persoanele care ocupă diferite categorii de funcţii răspund în conformitate cu prevederile legale atunci când atribuţiile de serviciu nu au fost îndeplinite corespunzător.
Principiul orientării către cetățean a fost trecut la altele de doamna Velicu Veronica, încălcându-l grav contrar dispozițiilor legale din Codul Administrativ, art. 373, lit. H, iar despre imparțialitate, promptitudine, diligență și obiectivitate nici nu a putut fi vorba atunci când grija ei nu a fost rezolvarea situației cu depunerea licenței, ci imixtiunea în viața mea privată și în felul în care îmi aleg obiectele vestimentare pe care le port în aceeași viață privată. Vă aduc la cunoștință că art. 71 din Codul Civil beneficiez de dreptul la viață privată și că nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viața intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reședința sau corespondența sa, fără consimțământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75, art. 75 care susține
(1) Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.
(2) Exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secţiune.
Pentru aceasta am fost determinat să chem poliția de la Secția 3 prin apel, iar în acel moment secretara a fugit din Facultate, dându-mă afară din biroul dânsei, aceasta susținând că e biroul ei. Cei de la Poliție au încheiat o fișă de intervenție, iar între timp pentru aceasta a fost începută o acțiune penală pentru abuz în serviciu, însă ziua următoare am depus lucrarea de licență și am trimis o adresă prin care o informam de aceasta.
Menționez că prezentarea acestei licențe cu titlul „Holocaustul Păgân în spațiul românesc” s-a făcut ca urmare a pasivității instituționale și mai ales, a îndrumătorului de an din a comunica și rezolva cerințele legate de îndrumarea tezei mele de licență Credințele religioase în spațiul românesc în termen util și în baza angajamentelor luate în iulie 2023 alături de mine, părintele Decan și îndrumătorul de an, fapt pentru care sunt într-o situație de excluziune socială din culpa Facultății, lucru ce se poate proba prin adeverința atașată cu nr. 28795/CBAS/07.09.2023 eliberată de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București.

Totodată, titlul lucrării de licență nu este ilegal sau antisemit, atașând în acest sens, poziția Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” care spune că acest titlu (Holocaustul păgân în spațiul românesc) nu este ilicit, iar opțiunea alegerii îmi aparține, opțiune cu care am fost de acord atât eu, cât și îndrumătoarea de an, Lect. Univ. Dr. Marta Elise Andro, iar Facultatea nu a comentat nimic atunci când acesta a fost transmis alături de cuprins prin email în data de 6 decembrie 2022, iar așa cum se poate vedea din capturile de ecran de pe WhatsApp coordonatoarea a fost de acord și lucrarea a putut ajunge în fața Comisiei de Licență din iulie 2023 ca urmare a îndeplinirii condițiilor de procedură (acord titlu, acord cuprins, referat evaluare, declarație de originalitate semnată etc).
Pe 13 septembrie 2023, ora 10 în aceeași sală cu aceeași comisie din iunie 2023 am susținut teza de licență, la ea fiind prezenți: Teodora Paul — vicepreședinte al Asociației THE NEW PAGAN DAWN (NOII ZORI PĂGÂNI) și Av. Conf. Univ. Dr. STAN Simona, susținere ce a fost înregistrată audio și video, lucru anunțat pe emailul facultății și fizic în sală, dar și susținere unde au participat lângă ușă persoane din cadrul Asociației Studenților Universității București (Ștefan Amadeo Lăcătuș, Maria Silvia Grecu ș.a.) ce au auzit modalitatea de desfășurare și toate susținerile noastre și ale Comisiei.

La Comisia de Licență în loc să fie o susținere aceasta s-a concentrat pe o luptă între acuze și apărări și divagări ale subiectului evaluării tezei spre absenteismul meu, spre necesitatea de a aduce o floare profesorilor, ori spre aspectele legate de viața mea personală. Atunci când s-a vorbit de licență s-a vorbit despre un raport Turnitin a căror date nu se potriveau cu cel depus la dosar sau aprecieri de ce am folosit o anumită sursă în defavoarea alteia, teza mea fiind de „neacceptat” din punctul de vedere personal al Decanului care era concomitent și președinte de Comisie.

Mai multe vicii de procedură au fost făcute, însă amintesc câteva:
a. Tematica examenului nu a fost publicată cu 6 luni înainte pe site-ul Facultății așa cum prevede Regulamentul;
b. Componența Comisiei de Licență și Comisiei de Contestații nu a fost publicată pe site-ul Facultății;
c. Componența Comisiei de Licență este formată din profesori ce nu au specializare în domeniul studiilor și nu pot evalua studenții ai cărei specializare nu o cunoaște, mai precis vorbim de Ștefan Beca;
d. Wilhelm Dancă, Decan și profesor din Comisia de Licență cu calitate de președinte este în conflict de interese având în vedere că prin rolul său poate influența rezultatele Comisiei;
e. Evaluarea licenței a avut la baza chestiuni ce nu priveau obiectul licenței, ci chestiuni externe, precum un așa-zis absenteism de la cursurile prof. Paul Scarlat, ori nevoia de a fa flori unor profesori pentru a spori relația cu ei, ori relația mea cu îndrumătorul de licență;
f. Transparența Comisiei în susținerea probată a unei eventuale autenticității documentelor invocate nu a fost pusă la dispoziție atunci când am solicitat-o, mai precis Pr. Tarciziu nu mi-a permis să verific cartea din care spunea că nu aș fi citat corect, ori raportul Turnitin generat de Wilhelm Dancă a fost subiectul evaluării în condițiile în care exista un alt raport Turnitin pus la dosar după care trebuia să fiu evaluat, iar datele din cele două rapoarte nu se potriveau și arătau pasaje așa zis copiate fără ca ele să fie puse și în raportul de la dosar, însă am fost evaluat după acel raport al Pr. Wilhelm;
g. A fost indicată o bibliografie obligatorie de Pr. Tarciziu, care nu a făcut subiectul propunerii și colaborării dintre mine și îndrumător, dar care a fost subiect de judecată;
h. S-a căutat nod în papură aiurea la evaluarea lucrării mele de licență, evaluare ce nu a fost echitabilă în raport cu timpul și întrebările puse și celorlalți studenți evaluați în sesiune iunie 2023;
i. Evaluarea s-a desfășurat în termeni de diletație și nu de evaluare a unui barem în care trebuie să se aibă în vedere alte aspecte decât simplele contre între mine și comisie;
j. La finalul celor 2 ore și jumătate de evaluare prof. Ștefan Beca, membru al Comisiei ne-a sfătuit la o abordare amiabilă și nu juridică, încercând să mă intimideze;
k. Comisia nu a avut în vedere buna credință arătată în redactarea altei lucrări și nu a înțeles dificultățile avute și sincopele de comunicare între mine și ei, dar a decis să mă sancționeze pentru greșelile grave făcute de îndrumătorul de licență, Wilhelm Dancă făcând apărarea îndrumătorului de licență în Comisia de Licență în loc să se rezume la simpla evaluare a lucrării de licență.

Acestea au făcut și obiectul contestației depuse ulterior în temeiul art. 18, alin. 2 din cadrul Regulamentului de organizare și desfășurare a examenelor de finalizare a studiilor de universitare de licență și master în Universitatea București aprobat de Senatul Universității în 15.12.2021. Despre nota de 4 pusă la lucrarea de licență am aflat printr-un profesor și nicidecum anunțat de pe site sau de facultate, aceștia susținând la Comisie că până în decembrie 2023 voi primi nota.

În timpul Comisiei avocata mea a susținut de ce tipul acesta de abordare nu e constructiv, nu e obiectiv, ce daună îmi produce și a fost adresată o ultimă rugăminte de a fi evaluat obiectiv și de a nu fi sancționat pentru lipsa de reacție a îndrumătorului de licență.

Contestația depusă a fost înregistrată cu nr. 276 din 15.09.2023 față de care mi s-a comunicat că probele orale nu pot fi contestate, fapt pentru care contestația mea a fost respinsă.
Mai mult în data de 14.09.2023 mi-a fost comunicat un răspuns pentru o adresă trimisă în 14.09.2023 prin care îmi refuzat dreptul de a primi baremul după care am fost corectat, copie după catalog, deși pentru prima probă Matei Pieca șeful de an ne-a comunicat catalogul și de a primi referatul de evaluare anonimizat încheiat de comisie pentru a vedea obiectiv de ce am fost notat cu 4 (patru). Motivul nu a avut la bază un temei de drept, ci doar că reprezintă documentele oficiale ale Secretariatului.

Din motivele prezentate de îndrumător într-un apel dat și de către secretar am înțeles că Facultatea refuză să dea o evaluare obiectivă, deoarece nu pot „da diplomă de teolog unui păgân” așa cum s-au exprimat ei, deși comportamentul și activitatea mea nu e potrivnică Facultății, Universității București, Bisericii, Creștinismului sau societății, eu fiind o persoană ce respect legea, etica, morala și credințele oamenilor.

În urma acestora am solicitat o audiență cu dvs după ce cei de la ASUB au vorbit despre situația mea, audiență stabilită pe data de 19.09.2023 pentru care vă mulțumesc înmiit și față de care sper să reușesc să nu ajung pe drumuri. Cei de la ASUB mi-a recomandat să depun prezenta sesizare tocmai pentru a putea cerceta între timp situația ce urmează să o expun și verbal.
În data de 19 septembrie 2023 am avut o audiență cu domnul Rector, Marian Preda la Universitatea București, audiență în care am discutat pe situația mea după ce am anexat același link cu probe pe care vi-l las și dvs mai jos, deoarece sunt foarte multe și situația mea necesită o analiză mai atentă. În urma discuției pe 4 octombrie 2023 pe email am primit un răspuns care reia poziția exprimată de Facultate și care trădează de fapt orice formă de a verifica dacă pozițiile exprimate de Facultate concordă cu realitatea, Facultatea fiind foarte opacă și slab orientată spre student mai ale în privința modului de a coordona activitatea cu studenții ce fac parte din grupuri susceptibile a fi discriminate. În răspuns se minte că aș fi luat 4 în susținerea din iunie 2023, deși nota nu e în catalog și eu am fost amânat de Comisie pentru toamnă și invocă un catalog ce nu l-am văzut decât la cele două probe scrise și pe care când l-am solicitat s-a invocat că e un document oficial al Secretariatului și nu am dreptul să îl văd.

Sincer, sunt disperat și nu știu cum și ce să mai fac pentru a îmi putea continua studiile și pentru a fi un tânăr rezilient. Simt că am obosit și că duc o luptă pe care nu vreau și nu aș vrea să o duc, fapt pentru care vă solicit ajutorul dvs.

Pentru tot ceea ce afirm dețin probe și lucruri ce atestă realitatea.

--

--

Olteanu Cosmin

Olteanu Cosmin is the editor of the Medium News Agency and the editor of ROPAGANISM NewsPaper. Know more on cosminolteanu.eu